Sådan renser du din hunds ører

Anslået læsetid: 3 minutter

Oversigt: I denne blog lærer du, hvordan du renser din hunds ører bedst. Du erfarer hvorfor det er en vigtig ting at gøre, hvor ofte man bør rense ørerne, og hvad man kan bruge til at rense hundens ører…

“Bør jeg rense min hunds ører?” Svaret er som regel ja! Ligesom hos os mennesker, er nogle hunde mere tilbøjelige til at ophobe skidt og voks i ørerne, og sammen med tandrensning er det en ofte glemt del af den vigtige hundepleje.

Som ansvarlige hundeejere bør vi pleje vores kæledyr, som vi ville pleje vores børn; hjælpe vores pelsede venner med deres regelmæssige hygiejne for at bevare deres sundhed og lykke.

Når det gælder rensning af ører, er processen heldigvis relativt enkel og kan gøres derhjemme.

Så lad os tage et kig på, hvordan du renser din hunds ører bedst…

Hvad skal man bruge til at rense hundens ører?

Før du renser din hunds ører, skal du have følgende klar:

  • Fugtig vat eller vatrondeller.
  • Et særligt rengøringsmiddel til hundeører (du bør aldrig bruge produkter beregnet til mennesker på hunde).
  • Vær blid, især hvis din hund er ængstelig og/eller ikke vant til at få renset ører.
  • Masser af sunde hundegodbidder til under og efter ørerensningen!
  • Valgfrit: Et rent håndklæde til utilsigtet spild.

Sådan renser du din hunds ører?

Før du begynder, skal du altid sørge for, at din hund har det godt. Brug en blid, rosende tone, og opmuntr den med masser af kæl og søde ord under hele processen.

Begynd med at løfte øret forsigtigt og se godt efter indeni.

  • Undersøg øret og se efter rødme, udflåd eller dårlig lugt. Lidt lys voks er normalt, men alt, hvad der lugter, klistrer eller er meget rødt, skal undersøges af en dyrlæge, før du griber ind og forsøger at rense øret.
  • Tør forsigtigt rundt om indgangen til øret med et stykke fugtigt vat eller en fugtig vatrondel.
  • Indsæt spidsen af din valgte hundespecifikke ørerensningsopløsning, og sørg for ikke at gå for langt ind.
  • Klem på flasken for at frigøre væsken og fylde øregangen. Massér derefter bunden af øret for at hjælpe rengøringsmidlet med at trænge ordentligt ind i øregangen.
  • Tør det overskydende rengøringsmiddel, der er løbet ud, væk med et andet stykke fugtigt vat eller en vatrondel. Gentag derefter processen fra begyndelsen på det andet øre!

Hvis din hund ikke er glad for at få renset sine ører, skal du ikke tvinge den til at gennemgå processen sammen med dig eller skælde den ud for dens modvilje. Kvalificerede veterinærsygeplejersker kan hjælpe her, så bestil en tid hos dyrlægen, hvis din pelsede ven opfører sig ængsteligt eller skræmt.

Hvor ofte skal jeg rense min hunds ører?

Når du spørger dig selv “hvor ofte skal jeg rense min hunds ører?”, afhænger det virkelig af din hund. Beagle, bassethund, engelsk cocker spaniel og cavalier king charles spaniel er mere tilbøjelige til at få øreproblemer og kræver derfor mere regelmæssig rengøring end andre racer. Lange hængeører begrænser luftgennemstrømningen, så snavs og fugt lettere kan ophobe sig i øregangen og udløse bakterievækst.

Hunde, der kan lide at svømme eller bliver meget beskidte på deres gåture, har også brug for mere regelmæssig rengøring af ørene.

Du skal rense din hunds ører regelmæssigt nok til at forhindre infektion, men ikke overdrive det, så det forårsager langvarig skade. En gang om ugen er normalt nok, men hvis du vil have en specifik rengøringsplan, især hvis du ejer en race, der er ekstra sårbar overfor problemer med ørerne, skal du rådføre dig med din dyrlæge.

Tak fordi du læste med <3